Voor gastouders

Varianten opvang

Er zijn verschillende soorten kinderopvang aan huis. Welke variant het beste bij jou past hangt af van je persoonlijke situatie en je wensen.

Wat wil je aanbieden?

Stel jezelf eerst de vraag op welke dagen en tijden, welke leeftijdscategorie en welk aantal kinderen je zou willen opvangen. Denk hierbij ook aan eventuele extra diensten die je de ouders wilt aanbieden, zoals het ophalen en/of brengen van de kinderen naar school of een sportclub, de huishoudelijke taken die je wilt doen en of je ook in het weekend en/of de avonduren opvang wilt bieden.

De belangrijkste keuze die je moet maken is het bepalen van de locatie: in je eigen huis of bij de ouders thuis.

De varianten van opvang

De verschillende mogelijkheden, de voordelen en de eventuele (wettelijke) voorwaarden heb ik voor je op een rijtje gezet:

1. Opvang bij de ouder thuis

Je vangt de kinderen op in de woning van de ouder(s). Dit is handig als je eigen woning niet geschikt is om kinderen op te vangen of als je je eigen woning liever privé houdt. Soms is het gezien de afstand ook gewoon praktischer als jij als gastouder aan huis komt.

Voordelen:

N

Kinderen worden in hun eigen vertrouwde omgeving opgevangen.

N

De ouder hoeft de kinderen niet naar een andere locatie te brengen.

Tarief

Je wordt per kind per uur betaald of je spreekt met de ouder(s) een vast bedrag per uur af, ongeacht het aantal kinderen. Alle afspraken leg ik voor je vast in een contract.

Dienstverlening aan huis

Opvang bij de ouder(s) thuis valt onder de Regeling dienstverlening aan huis. In de factsheet van BOINK lees je welke regels hieraan verbonden zijn. Wanneer je als gastouder onder deze regelgeving werkt help ik je als consulent ook bij bemiddeling.

2. Opvang bij de gastouder thuis

Bij deze vorm stel je je eigen  woning open voor de opvang, als deze daarvoor geschikt is. Je woning moet veilig ingericht zijn en er moet voldoende ruimte zijn. Ook moet er passend materiaal, zoals bijvoorbeeld een box, traphekjes en bedjes, en spel- en speelgoed, aanwezig zijn.

Voordelen:

N

Je kunt kinderen uit meerdere gezinnen tegelijkertijd opvangen. Dit kan voor ouders een groot voordeel zijn: kinderen komen op deze manier in contact met andere kinderen.

N

Je hebt (meestal) geen reistijd en stelt je eigen auto beschikbaar voor eventuele uitstapjes of het halen en brengen van de kinderen.

Tarief

Je wordt per uur per kind uitbetaald. Daarnaast kom je in aanmerking voor onkostenvergoeding vanuit de Belastingdienst, voor bijvoorbeeld de aanschaf van materiaal, eten, drinken, afval en luiers. Je hebt je eigen opvang aan huis, maar je moet volgens de wet wel ingeschreven staan bij ’ een gastouderbureau.

Ik neem alle wettelijke (jaarlijks terugkerende) eisen en regels met je door en samen sluiten we met alle betrokken partijen de contracten af.

3. Opvang van een familielid

Als je aan de kwaliteitseisen voldoet kun je ook de kinderen van een familielid opvangen. Het voordeel hiervan is dat je de kinderen en het gezin al kent. Ik help jullie bij het maken van de afspraken over de werkzaamheden en werktijden, dit alles leggen we vast in een contract.

Tarief

Je wordt per uur per kind betaald. Daarnaast ontvang je, indien van toepassing, ook een reis- en/of onkostenvergoeding van de Belastingdienst.