Voor ouders

Tarieven kinderopvangtoeslag

Gastouderopvang is opvang op maat. Dit betekent dat er wordt gewerkt met een uurtarief. Dit uurtarief wordt door de gastouder bepaald.

De richtlijn is € 5,25 tot € 6,00 per uur*. Dit tarief wordt gerekend door gastouders die in hun eigen woning jouw kind opvangen. De tarieven voor een gastouder aan huis liggen tussen de € 13,00 en € 20,00 per uur*, afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd en de ervaring van de gastouder.

Naast het uurtarief voor de gastouder betaal je bureaukosten aan Jenny’s Gastouderbureau. Je betaalt geen inschrijf- of bemiddelingskosten. Over de totale kosten (gewerkte uren + bureaukosten) ontvang je een kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

De hoogte van de kosten is per opvangsituatie (het aantal kinderen) verschillend. Jenny’s Gastouderbureau probeert altijd een voor jou zo voordelig mogelijke berekening te maken.

Van de door de gastouder verrichte kinderopvang vindt maandelijks facturatie plaats. De facturen kun je gebruiken als bewijsstuk voor jouw werkgever en/of de Belastingdienst, zodat je een tegemoetkoming in de kosten kunt aanvragen.

* De gastouder (aan huis) bepaalt zijn of haar eigen uurtarief, dit kan afwijken van genoemde bedragen.

Tarieven 2019 – 2020

Elk jaar worden de maximaal te vergoeden uurtarieven voor de kinderopvangtoeslag geïndexeerd. De voorgenomen uurtarieven voor 2020 zijn:

2019        2020
 Dagopvang € 8,02 € 8,17
 Bso € 6,89 € 7,02
 Gastouderopvang € 6,15 € 6,27

Hoeveel toeslag je als ouder ontvangt is afhankelijk van je inkomen. Via deze link kun je alvast een proefberekening maken.

Let op!
Als ouder moet je ieder jaar zelf het nieuwe tarief van de kinderopvang doorgeven aan de Belastingdienst. Heb je dat voor dit jaar nog niet gedaan, dan raad ik je aan dit zo spoedig mogelijk te doen zodat je geen kinderopvangtoeslag misloopt.

Bekijk hier het formulier kinderopvangtoeslag 2019 van de Belastingdienst.