Voor ouders

Tarieven kinderopvangtoeslag

Gastouderopvang is opvang op maat. Dit betekent dat er wordt gewerkt met een uurtarief. Dit uurtarief wordt door de gastouder bepaald.

De richtlijn is € 5,25 tot € 7,00 per uur*. Dit tarief wordt gerekend door gastouders die in hun eigen woning jouw kind opvangen. De tarieven voor een gastouder aan huis liggen tussen de € 13,00 en € 20,00 per uur*, afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd en de ervaring van de gastouder.

Naast het uurtarief voor de gastouder betaal je bureaukosten aan Jenny’s Gastouderbureau. Je betaalt geen inschrijf- of bemiddelingskosten. Over de totale kosten (gewerkte uren + bureaukosten) ontvang je een kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst.

De hoogte van de kosten is per opvangsituatie (het aantal kinderen) verschillend. Jenny’s Gastouderbureau probeert altijd een voor jou zo voordelig mogelijke berekening te maken.

Van de door de gastouder verrichte kinderopvang vindt maandelijks facturatie plaats. De facturen kun je gebruiken als bewijsstuk voor jouw werkgever en/of de Belastingdienst, zodat je een tegemoetkoming in de kosten kunt aanvragen.

* De gastouder (aan huis) bepaalt zijn of haar eigen uurtarief, dit kan afwijken van genoemde bedragen.

Hoeveel toeslag je als ouder ontvangt is afhankelijk van je inkomen. Via deze link kun je alvast een proefberekening maken.

Let op!
Als ouder moet je ieder jaar zelf het nieuwe tarief van de kinderopvang doorgeven aan de Belastingdienst. Heb je dat voor dit jaar nog niet gedaan, dan raad ik je aan dit zo spoedig mogelijk te doen zodat je geen kinderopvangtoeslag misloopt.

Bekijk hier het formulier kinderopvangtoeslag 2019 van de Belastingdienst.

 

Bedragen kinderopvangtoeslag 2022

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van de hoogte van uw inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Je kunt per kind voor maximaal 230 uur per maand kinderopvangtoeslag krijgen. Er geldt ook een maximumuurtarief. 

Uurtarief instelling kinderopvang

De kinderopvang is vrij om een uurtarief vast te stellen. De overheid geeft een tegemoetkoming in de kosten voor de kinderopvang tot een maximaal te vergoeden uurtarief. Dit is de maximumuurprijs.

Wat het maximum is, hangt af van de soort opvang. Zo is de maximumuurprijs voor de dagopvang (€ 8,50) hoger dan de maximumuurprijs voor de buitenschoolse opvang (€ 7,31). Voor de gastouderopvang geldt een maximumuurprijs van € 6,52.

Dus betaalt u meer dan de maximumuurprijs? Dan krijgt u voor de kosten boven de maximumuurprijs geen kinderopvangtoeslag. Betaalt u minder dan de maximumuurprijs? Dan krijgt u over dat goedkopere uurtarief kinderopvangtoeslag.

Tegemoetkoming kosten kinderopvang

De overheid betaalt een percentage van de kosten van kinderopvang. De hoogte van deze tegemoetkoming (kinderopvangtoeslag) hangt af van uw inkomen. Hoe lager uw inkomen, hoe hoger de tegemoetkoming.

Kinderopvangtoeslagtabel 2022

Bekijk hoeveel procent van de kosten voor het aantal uren dat u bij de kinderopvang opneemt vergoed krijgt. Daarbij geldt een maximumtarief per uur en een maximum aantal uren dat u vergoed kunt krijgen (maximaal 230 uur per kind).

Bekijk het complete overzicht op Rijksoverheid.nl