Voor gastouders

Hoe werkt gastouderopvang?

Een gastouder is iemand, bijvoorbeeld iemand uit de kennissenkring, een familielid of heel iemand anders, die in een thuissituatie op professionele, veilige en betrouwbare wijze tegen betaling kinderen opvangt. Kinderen worden op deze manier in een huiselijke, kleinschalige, vertrouwde en persoonlijke omgeving opgevangen en krijgt alle liefde en aandacht die het nodig heeft. Meestal woont de gastouder in de buurt van de ouder van het kind.

Hoeveel kinderen mag je opvangen?

N

Je mag maximaal 6 kinderen (inclusief eigen kinderen tot 10 jaar) van 0 tot 13 jaar tegelijk opvangen. Dit aantal is inclusief eigen kinderen tot 10 jaar.

$

In deze groep mag je maximaal 5 kinderen (inclusief eigen kinderen tot 4 jaar) jonger dan 4 jaar tegelijk opvangen.

$

Je mag maximaal 4 kinderen (inclusief eigen kinderen van deze leeftijd) van 0 en 1 jaar oud opvangen, waarvan maximaal 2 van 0 jaar.

Op welke tijden vang je de kinderen op?

De tijden waarop je de kinderen opvangt zijn afhankelijk van de wensen van de ouders. Meestal is dit overdag als de ouders aan het werk zijn of een studie volgen, maar de opvang kan ook op onregelmatige tijden zijn. Denk hierbij aan ’s nachts of in het weekend. In overleg met de ouders bepaal je samen wanneer je de kinderen gaat opvangen.

Wat is het uurtarief?

Je bent vrij om je eigen uurtarief te bepalen.

De richtlijn hiervoor is € 5,25 tot € 6,00 per uur*. Dit tarief wordt gerekend door gastouders die in hun eigen woning jouw kind opvangen. De tarieven voor een nanny aan huis liggen tussen de € 13,00- € 20,00 per uur*, afhankelijk van het aantal kinderen, de leeftijd en ervaring van de gastouder.

Het tarief dat je ontvangt leg je samen met de ouders en Jenny’s Gastouderbureau vast in een contract.

Waar is de opvang?

De opvang kan in je eigen huis (mits het daarvoor goedgekeurd is) of bij de ouders van de kinderen thuis zijn.

Moet ik mijn inkomsten melden bij de Belastingdienst?

Als gastouder ben je verplicht om je inkomsten op te geven bij de Belastingdienst. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Meer informatie over dit onderwerp: belasting en gastouderschap.